ΡΟΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Θέμα: «Τουριστικός και Αγροδιατροφικός κλάδος: το νερό, αειφόρος γέφυρα ανάπτυξης»

 Εισηγητής: Αντώνης Ροκάκης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων

Σε μια από τις πλέον κρίσιμες καμπές στην ιστορία της παγκόσμιας Οικονομίας, εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας COVID-19, στο Επιμελητήριο Χανίων, θεσμικό φορέα της Επιχειρηματικής κοινότητας, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια που συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση της ισόρροπης Ανάκαμψης του τόπου μας.

Κατά τα τελευταία χρόνια, ο Τουρισμός εξελίσσεται σε «ατμομηχανή» της Οικονομίας της Κρήτης, συνεισφέροντας το 50% από το περιφερειακό ΑΕΠ του νησιού, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, το α’ 5μηνο του 2021 οι εξαγωγές της Κρήτης αυξήθηκαν κατά 38,3%, φτάνοντας τα 291,8 εκ. ευρώ έναντι των 211 εκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020. Ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών, που αποτελεί το 60,9% των εξαγωγών της Κρήτης κατά το συγκεκριμένο διάστημα, άγγιξαν τα 177,7 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 53,1%. Κεντρικό ρόλο στο νέο πλάνο ανασυγκρότησης της περιφερειακής Οικονομίας της Κρήτης οφείλει πλέον να διαδραματίσει και ο διεθνούς φήμης Αγροδιατροφικός τομέας της, ο οποίος διαθέτει σημαντικές αναξιοποίητες δυνάμεις ώστε να συνεισφέρει στο μέλλον ανάλογα αναπτυξιακά ποσοστά, όπως και ο καταξιωμένος της Τουριστικός, μετά από δημιουργική – αποτελεσματική διασύνδεση μαζί του.

 

ΡΟΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΝΕΡΟ (2)
0110.rokakis